Aktuális híreink

"Soha ennyi búzám nem termett még!"

2018-10-05

Nagy termőképességű saját őszi búzafajtánk, a SIRTAKI

A SIRTAKI közép-korai típusú, tar kalászú, intenzív termesztés technológia mellett kiemelkedően magas termőképességű, sütőipari minőségre is képes őszi búzafajta - kizárólagos forgalmazója a TRIGO.

Jellemzői:

  • szalmája alacsony (átlagosan 50-60 cm magas), megdőlésre nem hajlamos
  • jó bokrosodó képesség, kiváló télállóság, jó stressz tűrő képesség
  • levélzete, szára grafitszürkés szinű, erősen viaszos
  • kiemelkedű sárga rozsda elleni rezisztencia jellemzi
  • fuzáriumra, lisztharmatra nem érzékeny, szeptóriás levélfoltosságra közepesen érzékeny
  • megbízható, biztonságosan nagy hozammal termelhető fajta

 

Beltartalmi paraméterek:

  • 11-13% közepes fehérje
  • 22-28% sikértartalom
  • 76-80 kg/hl magas hektoliter súly
  • 320-370 sec magas esésszám

 

A fajtáról mondták:

Ez a búza már az elmúlt évben felhívta magára a figyelmet tetszetős állományával, magas termőképességével, ezért ebben a termelési évben is erre a fajtára esett a választás. A rendkívül kötött, nehezen művelhető, szikesedésre hajlamos réti talajokon folyik a búzatermesztés, ahol döntő fontosságú a jól megválasztott fajta. A SIRTAKI búza az elmúlt években bizonyította, hogy jól alkalmazkodik a gyenge termőhelyi körülményekhez is, emellett fontos agronómiai tulajdonságai közzé tarozik a magas termőképesség, a jó tápanyag hasznosítás és - a könnyű csépelhetősége lévén- a jó betakaríthatóság.

Partnerünk az elmúlt évben döntött úgy, hogy próbára teszi mire képes családi gazdaságában a SIRTAKI búza. A betakarítási eredmények magukért beszélnek: közel 7 tonna/ha szemtermés, malmi minőségben.  Ez a szép eredmény azért is meglepő, mert a korábbi években az országos átlagnak megfelelő 4,5-5t/ha termésszintek voltak inkább a jellemzőek és idén az időjárás sem mindig segítette a búzatermesztőket.

Vállalkozásunk Berettyóújfalu határában közel 700  ha termőföldön gazdálkodik, illetve helybeli termelők mezőgazdasági termelését integrálja.  Ebben az integrációban 400 -500 ha területen termesztünk búzát, amelynek nagyjából a felén van jelen a SIRTAKI. Évekkel ezelőtt ismerkedtünk meg ezzel a fajtával és attól kezdve minden évben jelen volt a búzatermesztésünkben. Magas termőképességével és jó alkalmazkodásával hívta fel magára a figyelmet a vállalkozásunkban és az integrációnkban egyaránt. Átlagos években 7,5 - 8 t/ha szemtermést takarítottunk be ebből a fajtából, míg jó időjárási feltételek mellett 9 t/ha feletti termésre is képes.